Zielona herbata jest pijana przez ludzi już od prawie pięciu tysięcy lat i w swojej ojczyźnie – Chinach cieszy się niesłabnącą popularnością. Przez ostatnie parę lat natomiast przebojem zdobywa także europejskie stoły. Po części ze względu na swój harmonijny, subtelny, a zarazem wyraźny smak, ale także z powodu swoich ponadprzeciętnych właściwości oraz bardzo ciekawej historii i tradycji. Spożycie tego napoju w krajach Europy zachodniej potroiło się w ciągu ostatnich paru lat i można powiedzieć, że przeżywa on właśnie rozkwit swojej popularności. Jest to bezpośrednio skorelowane z wynikami coraz to nowszych badań udowadniających niemalże cudowne właściwości zielonej herbaty. Zalicza się do nich m.in działanie pobudzające i zwiększające koncentrację, detoksykację organizmu, wpływ na odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej, zapobieganie zawałowi serca, rozwojowi raka czy astygmatyzmu.
Zielona herbata – odchudzanie.
W ciągu ostatnich kilku lat zielona herbata zyskała ogromna popularność także wśród ludzi pragnących zgubić parę zbędnych kilogramów. Związki zawarte w liściach herbaty powodują zwiększenie tempa przemiany materii a tym samym szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, ze względu na obecność substancji pobudzających herbata ta pobudza organizm co pośrednio również przyczynia się do zwiększenia ilości spalanych kalorii.
Ceremoniał parzenia i picia zielonej herbaty
Niemały wpływ na jej fenomenalnie rosnącą popularność ma także aspekt towarzyski jej picia oraz ceremoniał przygotowywania. Jest to napój, którego samo przygotowanie sprawia przyjemność stanowiąc nie lada atrakcję i pewnego rodzaju sztukę. Związany jest z tym jeszcze dość słabo w Polsce znany chiński rytuał “sicz ha” – rytuał mycia herbaty. Ma on na celu oczyszczenie szlachetnych listków herbaty i przygotowanie wyłącznie najwyższej jakości naparu.
A w sieci są nawet strony poświęcone temu trunkowi ja pisząc ten tekst korzystałam z tej: http://zielona-herbata.eu/
Polecam
Lejdi Aga