25 stycznia 2012

IMBIR-POMOŻE NAM W CHŁODNE DNI.




Imbir w stanie surowym jest używany jako warzywo, a suszony jako przyprawa. To także jeden ze składników przyprawy curry, podobnie jak kurkuma, która nadaje jej kolor. Imbir ma wiele rozmaitych zastosowań, od kuchni po nauki magiczne, gdzie jest afrodyzjakiem, aż po kosmetologię i medycynę, która wykazuje jego lecznicze właściwości. Oto kilka z nich:
-   hamuje nudności i wymioty w trakcie podróży.
-   jest składnikiem wielu leków na chorobę lokomocyjną.
-  działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
 -  poprawia proces trawienia, ( można przyprawiać nim potrawy tłuste i ciężkie
-  zapobiega  powstawaniu wrzodów
-  leczy moreny, działa przeciwobrzękowo,
-  ma działanie odświeżające, działa jak guma do żucia! Ma korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej, żuty, odświeża oddech.
 Imbir jest byliną i rośnie dziko w Azji, głownie w tropikach oraz w Australii. Jest uprawiany w Chinach, Malezji czy Indiach, jednak najlepszy jakościowo imbir pozyskuje się na Jamajce.


Niektóre gatunki imbiru są używane jako rośliny ozdobne. Najczęściej jednak używa się go w kuchni. Z kłączy imbiru lekarskiego pozyskujemy popularną w naszych kuchniach przyprawę.

Imbirem można poprawiać też urodę. Olejek imbirowy wyszczupla i skutecznie walczy ze skórką pomarańczową.
 Imbiru używa się także do produkcji pysznego imbirowego piwa. Imbir japoński spożywa się na surowo. Jego białawe kłącza mają silny,  nieco kamforowy aromat i bardzo ostry, specyficzny palący smak.

A ja w mojej kuchni kroję imbir i zaparzam z herbatką, rewelacyjnie rozgrzewa.
Polecam
LejdiAga
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...