15 lutego 2012

DIETETYKA- ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU OD 1 DO 3 LAT



Okres pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia jest dla dziecka bardzo ważny. Aby rozwijało się prawidłowo,  potrzebuje urozmaiconej diety. Od  pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm i zwiększa masę ciała o 2-3 kilogramy. Pojawić sie także mogą pierwsze problemy z karmieniem dzieci. Jedne jedzą niechętnie, mają odmienne od rodziców zdanie na temat różnych potraw i wielkości porcji. Są także dzieci, które jedzą wszystko, co im tylko wpadnie w rękę, i to w każdej ilości. Jednocześnie jest to okres kształtowania się osobowości dziecka, którego ulubionym słowem jest„ nie”. Rodzice powinni być wówczas cierpliwi i tolerancyjni.                                        
 Racjonalne żywienie dziecka jest możliwe  wtedy, kiedy ma ono prawidłowe łaknienie. Chęć oraz potrzeba spożywania posiłków powinny występować u dziecka samoistnie, muszą być następstwem poczucia głodu. Osiągnąć to można, gdy przerwy między posiłkami będą dostatecznie długie, u dzieci starszych do 3-4 godzin. Powinny one spożywać 3 posiłki główne i czwarty lekki, składający się głównie z warzyw, owoców i ewentualnie ciasta. U dzieci z niedoborem masy można wprowadzić 5 posiłek, również lekki. U dzieci 13-15% zapotrzebowania energetycznego powinno pokrywać białko, 305 tłuszcz i około 55% węglowodany. Jest ogólna zasada, która mówi o tym, że najbardziej wartościowym posiłkiem powinno być śniadanie i obiad, a najmniej II śniadanie i podwieczorek.

UROZMAICENIE POSIŁKÓW
Dziecku najlepiej przygotowywać posiłku samemu, tzw. domowe. Do przygotowania potraw dla dzieci nie powinno się też używać koncentratów spożywczych (zupy w proszku, rosoły w kostkach, vegeta, jarzynka itp.), gdyż zawierają nadmierne ilości sztucznych dodatków, soli i konserwantów. Błędem jest też podawanie małym dzieciom napojów gazowanych, albo sztucznie barwionych, lepiej żeby piły soczki owocowe i warzywne. 

 
Do trzeciego roku życia nie powinno się podawać dzieciom produktów ciężko strawnych, takich jak smażone z dużą ilością tłuszczu (kotlety w panierce, frytki, placki ziemniaczane itp.), a także staramy się nie podawać zbyt dużych ilości kapusty i warzyw kapustnych (kalafior, brukselka), cebuli, a także warzyw strączkowych. Małe dzieci nie powinny też jadać ciast kremowych i wypieków o dużej ilości tłuszczu (np. ciasta francuskiego). Starajmy się również nie zachęcać dzieci do jedzenia produktów wysoko przetworzonych, takich jak chrupki, czipsy, a zwłaszcza dań typu "fast food". Dieta dziecka powinna zawierać pokarmy, które zaspokoją jego potrzeby żywieniowe niezbędne dla wzrastania i rozwoju, a produkty spożywcze i napoje o dużej wartości energetycznej, a małej odżywczej, powinny stanowić jedynie sporadyczny dodatek do prawidłowo zbilansowanej diety. Po 2. roku życia dieta powinna zawierać przede wszystkim:
- owoce i warzywa
- pełne (niełuskane) ziarna zbóż
- produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu
- warzywa strączkowe
- ryby i chude mięso.
Posiłki dla dzieci można uatrakcyjniać przygotowując je w ciekawy sposób np:





 
Przykłady gotowych dań dla dzieci dostępnych na naszym rynku :



 autor:Lejdi Aga

1 komentarz:

  1. Dokładnie tak, domowe posiłki są smaczniejsze, wiemy co w nich jest, a poza tym o wiele tańsze!! Rodzice karmcie wasze dzieci domowymi posiłkami!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...